Text Size

Cei mai buni scriitori debutanţi ai anului 2011 – premiaţi de Bibliofagia.ro şi UniCredit Ţiriac Bank

PDFPrintE-mail

User Rating: / 14
PoorBest 

   
Bucureşti, 24 noiembrie 2011 
 
Cărţile premiate la Concursul de Debut Literar UniCredit 2011o iniţiativă a Bibliofagia.ro şi UniCredit Tiriac Bank – au fost lansate astăzi de Editura Humanitas în cadrul celei de-a XVIII-a ediţii a Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de Învăţătură. 

Ediţia din acest an a concursului s-a bucurat de un interes deosebit din partea autorilor debutanţi. Aceştia au trimis peste 180 de manuscrise, cu 30% mai mult decât în anul precedent. Calitatea manuscriselor a fost, conform aprecierilor juriului, deosebit de ridicată. Câştigătorul secţiunii de proză scurtă, de exemplu, a fost selectat din rândul a 11 nominalizaţi, departajat de numai o sutime de următorul candidat. 

Câştigătorii din acest an sunt: Laurenţiu Belizan, din Buzău, la secţiunea POEZIE cu volumul “Pareidolia”, Petru Albu, din Simeria (Hunedoara), la secţiunea PROZĂ SCURTĂ cu volumul “Trestii” şi Dumitriţa Stoica, din Bucureşti, la secţiunea ROMAN cu volumul “Nu mă atinge”. 
 
Selecţia lucrărilor premiate a fost realizată de către juriul de specialitate, compus din Paul Cernat, Liviu Papadima şi Radu Paraschivescu.
 
 
 
Noi credem în valoare şi credem în potenţialul acestei ţări, credem în România şi credem că scriitorii debutanți pot fi publicați. Am aici dovada, e al patrulea an de concurs. Mulțumesc juriului care a fost de la bun început alături de noi, care a crezut în acest proiect şi pe care mă voi strădui să-l duc mai departe pentru că ne este extrem de drag şi pentru că am văzut că dă roade.” a afirmat Anca Nuţă, Director Identitate & Comunicare în cadrul UniCredit Ţiriac Bank.
 
Am avut noroc de o echipă – de UniCredit Ţiriac Bank, de cei din juriu şi de editura Humanitas. Noi, aceşti oameni din spate, ne dorim la fel de mult ca cei care debutează astăzi, să găsească acele ingrediente care fac un scriitor de succes.” (Cristina Guseth, Directorul Asociaţiei Catalist)
 
 
 

Dumitriţa STOICA – "Romanul propune două lumi, mai mult sau mai puțin imaginare – una a zilelor noastre, alta situată într-un viitor cu totul fantezist. Pe prima o cunoașteți foarte bine –  agitată, polifonică, şi adesea cacofonică[…] cealaltă, eu cred că e fericită, eu aşa a m simţit-o…a dispărut tot ce am vrea noi să dispară în momentele de umoare neagră. Există totuşi unele lucruri comune, în special unul…o preocupare,  o întrebare la care s-a oprit adesea literatura – cum trăim? În tărâmul meu fantezist se trăieşte bine, pentru că printre altele s-a descoperit un lucru esențial: a gândi bine, a gândi binele şi a trăi; în schimb, în lumea mai puțin imaginară lucrurile sunt mult mai complicate. Miza romanului e să zicem variata. Mizează pe fantezie, pe reflecție şi pe calitatea limbajului."
 

Laurenţiu BELIZAN – "De obicei poezia se naşte în situaţii tragice,de cumpănă, ceea ce mi s-a întâmplat şi mie. Am pierdut pe cineva drag şi am început să scriu. La început a fost un fel de terapie şi în timp am constatat că aceste poeme au început să se amorseze. O reacţie în lanţ, ceea ce am scris m-a schimbat pe mine şi cred că mi-a făcut bine. Pareidolia e un cuvânt mai rar întâlnit, exprimă un concept ce se referă o iluzie optică… Când ne uităm la un nor încercăm să-l identificăm cu ceva, încercăm să facem ordine în acest haos, care de multe ori este realitatea. Vedem conform unor tipare, pe care le avem. Cum facem să transcendem într-o altă lume, să depăşim aceste tipare. Eu am încercat să dau un răspuns şi vă invit pe dumneavoastră să găsiţi dacă răspunsul este acceptabil din punct de vedere estetic, filozofic."
 

Petru ALBUI"nspiraţia are diverse surse – unele sunt tablouri, altele întâmplări, întâmplări reale sau întâmplări cum aş fi vrut eu să se întâmple. Acum, de scris eu le-am scris, au trebuit să se aşeze, să se liniştească, apoi le-am pieptănat şi ce-a ieşit e volumul „Trestii”. Mulțumesc tuturor celor cu care am colaborat, colegilor mei întru debut, membrilor juriului şi sponsorului."
 
  

 
 
Concursul de debut literar a ajuns deja un punct de reper pentru autorii dornici de afirmare. Premiul, publicarea volumului în tiraj de 1000 de exemplare de către editura Humanitas, una dintre cele mai prestigioase edituri din ţară, a atras numeroase talente. Lansarea volumelor este ocazia publicului de a cunoaşte aceste talente şi de a intra în contact cu operele lor. 

Comentarii (0)add comment

Scrie comentariu
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smile
wink
laugh
grin
angry
sad
shocked
cool
tongue
kiss
cry
micsoreaza | mareste

security image
Scrie caracterele din imagine


busy

2% Pentru Cultura

Prietenii bibliofagia.ro

 

 

 

 

Login