Text Size

Concursul de Debut Literar UniCredit a anunţat câştigătorii celei de-a patra ediţii

PDFPrintE-mail

 

Concursul de Debut Literar UniCredit a anunţat câştigătorii celei de-a patra ediţii,

pentru toate cele trei categorii de concurs: poezie, proză scurtă şi roman, în cadrul unei Festivităţi de Premiere ce a avut loc aseară, la PAVILION UNICREDIT, începând cu ora 18:00. 

În acest an, numărul celor înscrişi a fost cu 30% mai mare decât anul trecut, însumând 186 de creaţii literare, dintre care 18 au fost nominalizate la marile premii. Iată lucrările câştigătoare: 
 

Astfel, secţiunea de poezie a avut două nominalizări, iar câştigătorul este Laurenţiu BELIZAN, din Buzău, pentru volumul de poezii “Între noi un zid pe lună”.
 
Paul Cernat, membru în juriul Concursului de Debut Literar UniCredit, a motivat alegerea câştigătorului: “”Între noi un zid pe lună” este volumul unui poet talentat, cu bune lecturi, înclinat spre voluptăţi manieriste agrementate cu referinţe culturale exotice – îndeosebi extrem-orientale - ce vădesc o sensibilitate evazionistă şi estetizantă. Avînd adesea un suport biografic, cotidian, discursul său liric se răsfaţă în metafore decorative elaborate, senzuale. Există şi un anumit sentimentalism juvenil care, ţinut în frîu, contribuie la feeling-ul poemelor, dar care riscă uneori să scape de sub control. Un mai bun dozaj al prea-plinului interior şi al referinţelor mitologice, ca şi o exigenţă sporită a selecţiei textelor ar pune mai bine în valoare scenariile calofile ale tînărului autor care, pe lîngă imaginaţia lirică, vădeşte uşurinţa de a rula registre poematice diverse, pendulînd de regulă între nostalgia unei copilării „naturiste” şi reveria urbană.
 

 
La secţiunea de proză scurtă, competiţia a fost acerbă, cu 11 lucrări nominalizate. Petru ALBU, din localitatea Simeria, judeţul Hunedoara, a câştigat, cu volumul “Trestii".
 
Radu Paraschivescu, membru al juriului, explică de ce opera lui Petru Albu a fost desemnată câştigătoare: “Volumul Trestii pare scris de un prozator versat, care a ucenicit de mult şi cu folos. Naraţiunile au nerv, imaginile clătesc ochiul minţii, clişeele au fugit în păduri. Eliptice sau nu, propoziţiile denotă o artă a gradării proprie talentelor autentice. Comparaţiile nu virează în registrul excesiv atât de des întâlnit la debutanţi. Când le citeşti, te miri şi te bucuri deopotrivă („Câmpia era tremurătoare ca o jelanie portugheză”). Între prozele alerte, de câteva pagini, autorul a montat o bijuterie – Sisamnes – care înclină definitiv balanţa. Este textul care poate că ar fi adus victoria oricăruia dintre primele cinci volume selecţionate.
 
La această categorie s-a acordat şi o menţiune specială lui Şerban Mihai GEORGESCU, din Bucureşti, pentru volumul său “Ghidul cititorului miotonic, pentru că este “textul cel mai bine scris şi cel mai inteligent; din păcate, nu e proză scurtă”, după cum explică Radu Paraschivescu. 
 


La secţiunea roman, 6 opere literare au fost la un pas de premiul cel mare, dar una singură a câştigat:Nu mă atinge”, scrisă de Dumitra STOICA din Bucureşti.
 
Liviu Papadima, membru în juriul Concursului de Debut Literar UniCredit, a motivat premierea romanului “Nu mă atinge”: „Există utopii albe, imagini ale unei lumi ideale, tot așa cum există distopii, utopii negre, vise sumbre ale cărărilor viitorului. “Nu mă atinge” e o utopie suavă și, deopotrivă, plină de dramatism. În ea transpar, într-o formă ingenios alegorizantă, frământările și neliniștile prezentului nostru cel de toate zilele. Pretextul futurologic oferă autoarei un alibi consistent pentru a se detașa de încrâncenările doctrinare de care pătimesc de regulă judecătorii vremilor lor. Cartea e scrisă cu finețe și chiar virtuozitate stilistică, oferindu-i cititorului o lectură de desfătare.”
 


 
Cei 3 autori câştigători îşi vor vedea creaţiile publicate în volum de către Editura Humanitas şi lansate în cadrul Târgul Internaţional GAUDEAMUS Carte de învăţătură, ediţia a 18-a, ce va avea loc în noiembrie 2011. În plus, toţi câştigătorii vor primi ca premiu un abonament lunar pentru un an la o publicaţie preferată, oferită de HDS Inmedio, parteneri ai proiectului. 
 
 
 

Pentru a vedea lista creaţiilor literare nominalizate la cele trei secţiuni, descărcaţi acest document PDF.
 
Comentarii (0)add comment

Scrie comentariu
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smile
wink
laugh
grin
angry
sad
shocked
cool
tongue
kiss
cry
micsoreaza | mareste

security image
Scrie caracterele din imagine


busy

2% Pentru Cultura

Prietenii bibliofagia.ro

 

 

 

 

Login